Ett klassiskt tyskt plagg från Bayern och Tyrolen, samt används i stor utsträckning, framför allt bland dem som vill klä sig på ett traditionellt tyskt vis, är så kallade lederhosen. Dessa kortbyxor, tillverkade i läder (därför heter byxorna just läderbyxor på tyska) ingår nämligen i en klassisk tyrolerklädsel, och är starkt förknippad med denna region, där även det världsberömda Oktoberfest anordnas varje år.

Just för att både lederhosen och Oktoberfest kommer från samma region har även allt fler turister och icke tyskar börjat skaffa lederhosen, för att ha under Oktoberfest eller andra fester med Oktoberfest tema. Det är därför numera inte allt för ovanligt att man även ser svenskar med lederhosen, framför allt de som verkligen vill smälta in och känna sig som en i gänget under Oktoberfest, och för att möta den efterfrågan som finns på lederhosen har även flera svenska återförsäljare börjat sälja detta typiskt tyska plagg.

Man köper sina lederhosen online

I regel köper de flesta som skaffar lederhosen sina läderbyxor via Internet, eftersom det finns flera olika nätbutiker som säljer dem numera, och de flesta vill trots allt välja mellan ett så stort utbud som möjligt när de köper lederhosen. Detta är då möjligt på Internet, där sortimentet brukar vara stort i de flesta fall, och det brukar även gå att köpa till olika accessoarer, som t.ex. kråsskjortor, Tyrolerhattar, passande hängslen och så vidare, på samma ställe där man köper sina lederhosen när man shoppar online, vilket många gillar, för lederhosen blir helt klart roligare med de rätta accessoarerna.

För den som dock endast vill ha ”äkta vara” så att säga, dvs. autentiska tyska lederhosen, är det bästa alternativet i regel dock att resa till Tyskland, Österrike eller Schweiz och köpa dem där. Många av de varianter som säljs i Sverige kommer förvisso rätt nära äkta vara, men alla de små detaljerna finns inte nödvändigtvis där.

Glöm inte att när du väl införskaffat lederhosen så kan du faktiskt använda dem till annat än bara Oktoberfest också. Många använder t.ex. sina lederhosen när de ska klä ut sig för en maskerad eller karneval, och det är ett utmärkt alternativ om man vill få mer användning av sina lederhosen.