Om du vill köpa medeltidskläder har du tur, för det finns mycket goda möjligheter att göra detta numera. Dock är alla så kallade medeltidskläder eller de återförsäljare som säljer dem inte lika bra, utan istället förekommer det faktiskt relativt stora skillnader dem emellan. För att hjälpa dig hitta rätt när du ska köpa medeltidskläder har vi samlat ihop några smarta tips som hjälper dig på traven.

Shoppa på nätet

Via Internet kan du nämligen ta del av det i särklass största utbudet av medeltidskläder, framför allt eftersom du kan beställa dem från både svenska och utländska nätbutiker, beroende på vad det är du är ute efter. Det är dessutom betydligt lättare att hitta rätt, så att säga, än om man letar efter butiker som säljer medeltidskläder på stan, när man gör det på nätet, eftersom sökmotorer som Google gör stora delar av jobbet åt dig. Sök helt enkelt efter ord som ”medeltidskläder” eller plagget du vill köpa, så bör flera bra alternativ dyka upp.

Bestäm dig för hur viktigt det är för dig att plaggen är historiskt trovärdiga

Om detta är av högsta prioritet för dig, bör du nämligen vara betydligt mer kräsen vid köptillfället än de flesta som köper medeltidskläder, eftersom du vill säkerställa att både plaggen är korrekta, materialet är rätt, att plaggen är handsydda eftersom olika symaskiner inte fanns på den tiden, och så vidare. Detta kommer förstås att kräva en hel del research från din sida, så förbered dig på detta.

Välj storlek med omsorg

Medeltidskläder bör förstås inte sitta åt lika mycket som de flesta nutida kläder gör, eller vara lika figurnära. För att åstadkomma den rätta effekten kan det därför vara nödvändigt att välja en annan storlek än vad man brukar ha när man köper dessa plagg. Gör därför grundlig research kring vilken storlek som passar bäst också, och ta gärna mått på dig själv och jämför dessa med måtten som anges av återförsäljaren vid minsta osäkerhet. Glöm inte att om du tycker att det känns svårt att hitta färdiga medeltidskläder i exakt rätt mått, så finns det även en del personer och företag som specialsyr medeltidskläder med exakt dina mått som riktlinjer, så att vända sig till dem kan i så fall vara ett mycket bra alternativ. Det är inte heller alltid som detta ens kostar särskilt mycket mer än att köpa färdigt.